U bent hier
Programma 2024
1. Eigenheid
Laakdal is een verzamelnaam. Het gaat om een fusie van:
- Eindhout
- Veerle: op haar beurt een fusie van Veerle, Veerle-Heide en Varendonk
- Vorst: fusie van Vorst-Centrum (Groot-Vorst in de volksmond) en Vorst-Meerlaar (Klein-Vorst).
Laakdal wordt gekenmerkt door een bloeiend verenigingsleven waarbij elke deelgemeente haar eigen karakter en identiteit heeft.
2. Bereikbaarheid
Laakdal kent een gezonde mix van jong en oud. Het bevolkingsaantal groeit gestaag naar 17.000 inwoners. Inwijkelingen kiezen voor Laakdal omwille van de strategische ligging (E313), de aangename, groene & rustige omgeving en het relatief betaalbaar wonen.
Wij willen de Laakdallenaars verbinden met elkaar en een gevoel van thuiskomen in Laakdal creëren:
- Als zorgzame, inclusieve gemeente die niemand aan zijn lot overlaat.
- Als partner waar participatie, dialoog, welzijn en veiligheid van uiterst belang zijn. Inwoners voelen zich hierdoor levenslang geborgen in Laakdal.
- Als werkgever die kwalitatieve en aantrekkelijke jobs aanbiedt.
- Als dienstverlener die toegankelijke en kwalitatieve diensten aanbiedt met speciale aandacht voor kwetsbare groepen.
- Als woonplaats met leefbare kernen waar natuur, mobiliteit, landbouw en bedrijvigheid hand in hand gaan.
- Als beleidsmaker die de toekomst voorbereidt.
- Als thuisbasis waar beleving wordt gecreëerd door een ruim, creatief en divers vrijetijdsaanbod.
- Als eigenaar van (openbare) gebouwen waar duurzaamheid, curatief en preventief onderhoud van cruciaal belang zijn.
3. Betaalbaarheid
De gemeentelijke diensten en partners werken resultaatgericht en samen, met aandacht voor:
- Digitalisering en innovatie.
- Haalbaarheid zowel op organisatorisch als financieel vlak door de beschikbare middelen zo effectief en efficiënt mogelijk in te zetten.
We kiezen voor een financieel beleid in evenwicht voor de huidige en volgende generaties.
Hoe?
Deze 3 speerpunten maken we concreet onder de volgende 7 kernthema’s:
- Dienstverlening
- Sociaal beleid
- Samenleving
- Wonen
- Infrastructuur
- Klimaat
- Financiën
Dienstverlening
“Laakdal als werkgever waar kwaliteitsvolle, toegankelijke dienstverlening wordt aangeboden,
met speciale aandacht voor kwetsbare groepen.”
De gemeentelijke diensten bieden degelijke dienstverlening aan de bijna 17.000 Laakdallenaars.
Efficiënte dienstverlening
- We zorgen voor toegankelijke dienstverlening waarbij je ook zonder afspraak zo goed en snel mogelijk verder geholpen kan worden.
- We voeren administratieve vereenvoudiging in door digitalisering en automatisering. Hierbij hebben we speciale aandacht voor digitaal ongeletterden en zetten we in op digihelpers.
- We ontwikkelen een gebruiksvriendelijk online platform waar burgers eenvoudig toegang hebben tot gemeentelijke diensten, informatie kunnen opvragen, documenten kunnen indienen en transacties kunnen uitvoeren, op elk moment en vanaf elke locatie.
- We investeren in de strijd tegen cyber-criminaliteit door investeringen te doen in cyber-security en gegevensbescherming om de privacy en veiligheid van burgers te waarborgen bij het gebruik van digitale diensten.
Werkgelegenheid & gemeenschapsdienst
- We verstevigen de samenwerking met VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) om werklozen te motiveren/begeleiden naar werkervaring en gemeenschapsdienst.
- We werken samen met lokale bedrijven, organisaties en overheidsinstanties om meer werkgelegenheid te stimuleren.
Bibliotheek als kenniscentrum voor IT-ondersteuning
- We vormen de bibliotheek om tot kenniscentrum voor IT-ondersteuning voor burgers van alle leeftijden en achtergronden voor hulp en advies op het gebied van informatietechnologie, bij gebruik van computers, tablets en smartphones, software en applicaties. Hierbij is er een hulplijn voor de gemeentelijke digitale platforms om digitaal ongeletterden op weg te helpen.
- We organiseren workshops, cursussen en trainingssessies over verschillende IT-gerelateerde onderwerpen, zoals internetgebruik, e-mail, sociale media, bestandsbeheer en digitale veiligheid.
- We stellen computers, internettoegang en technologische middelen ter beschikking, zodat burgers zonder eigen apparatuur toch gebruik kunnen maken van digitale diensten en bronnen.
- We organiseren extra inloopmomenten om onze burgers te ondersteunen inzake digitalisering, invullen belastingbrief, gebruik itsme-app, … . We brengen dit op verschillende manieren onder de aandacht bij de inwoners.
Ondersteuning van de Uitpas
- We zetten de uitrol van het Uitpas-programma verder met als doel de participatie aan culturele en sportieve activiteiten te stimuleren en (sociale) inclusie te bevorderen, inclusief personen met een mentale of lichamelijke beperking.
- We werken samen met verenigingen, culturele instellingen en sportclubs om het gebruik van de Uitpas te bevorderen en speciale voordelen en kortingen aan te bieden aan houders van de pas, inclusief personen met een mentale of lichamelijke beperking.
Vrijwilligerswerk
- We promoten vrijwilligerswerk als een waardevolle en lonende activiteit die bijdraagt aan persoonlijke groei, sociale cohesie en gemeenschapsontwikkeling.
- We ondersteunen vrijwilligers door hen te vormen, erkennen en waarderen voor hun inzet en toewijding.
- We brengen vrijwilligers en organisaties met elkaar in contact (vrijwilligersloket).
Bevorderen van burgerparticipatie
- We voeren een inclusief beleid en betrekken burgers actief door het organiseren van bijeenkomsten, workshops en fora waar burgers worden uitgenodigd om ideeën, bekommernissen en suggesties te delen met betrekking tot gemeentelijke aangelegenheden.
- We implementeren online platforms en tools om de participatie van burgers te vergemakkelijken en toegang te verschaffen tot informatie en waar men feedback kan geven.
- We richten adviesraden en werkgroepen op met vertegenwoordigers uit diverse sectoren van de samenleving, waaronder jongeren, ouderen, lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties, om een breed scala aan perspectieven te waarborgen bij het ontwikkelen van beleid.
- We promoten actief burgerinitiatieven en -projecten door middel van financiële steun, subsidies en andere vormen van ondersteuning om gemeenschapsgerichte activiteiten te stimuleren en lokale betrokkenheid te vergroten.
Sociaal beleid
“Laakdal als zorgzame, inclusieve gemeente die niemand aan zijn lot overlaat.”
De wereld rondom ons verandert. Als gemeentebestuur spelen we in op sociaal-culturele ontwikkelingen, zoals een groeiend maatschappelijk bewustzijn voor sociale cohesie, gezondheidskwesties en een groter draagvlak voor gendergelijkheid.
Sociaal beleid
- We maken werk van sociale programma's en initiatieven die gericht zijn op het versterken van de sociale cohesie en het gemeenschapsgevoel binnen Laakdal, zoals buurtactiviteiten, vrijwilligerswerk en buurthulpnetwerken.
- Het thema gezondheid komt herhaaldelijk terug vanuit verschillende invalshoeken: vergrijzing, wonen, klimaat. Als gemeentebestuur behouden we het overzicht met als algemene doelstelling om de gezondheid van de Laakdallenaars hoog in het vaandel te dragen.
Armoedebestrijding
- We bevorderen gelijke kansen (emancipatie) en inclusiviteit voor alle burgers, ongeacht hun geaardheid, nationaliteit of sociaal-economische achtergrond, door middel van beleid dat discriminatie tegengaat en toegang biedt tot essentiële diensten en voorzieningen.
- De sociale dienst is er voor iedereen en biedt budgetbegeleiding, financiële hulpverlening, sociaal loket voor wonen en welzijn, reageert op signalen om noodsituaties en armoede te detecteren. Dit alles gebeurt in samenspraak met externe partners in de sociale huisvesting, onderwijs, kinderopvang en vrije tijdsdiensten en het Huis van het Kind, Kind & Gezin (Opgroeien), Overkop Huis.
Internationale samenwerking
- De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GAROS) wordt verder ondersteund.
- Bij aanbestedingen maakt de gemeente gebruik van een clausule voor eerlijke handel.
Samenleving
“Laakdal als partner waar participatie, dialoog, welzijn en veiligheid van uiterst belang zijn.
Inwoners voelen zich hierdoor levenslang geborgen in Laakdal. “
De wereld rondom ons verandert. Als gemeentebestuur spelen we in op demografische ontwikkelingen, zoals migratie, diversiteit en andere gezins- en samenlevingsvormen.
Kinderopvang
We wensen een sterk ondersteunend beleid te voeren zodat een goede combinatie van gezin en werk voor alle inwoners mogelijk is. Het aspect “kwaliteitsvolle kinderopvang” als onderdeel van een coherent gezinsbeleid is hierbij een belangrijke schakel.
- We breiden de capaciteit uit en garanderen kwalitatieve kinderopvangvoorzieningen met als doel te voldoen aan de groeiende vraag.
- We investeringen in infrastructuur en personeel om de capaciteit van de kinderopvangcentra te vergroten en maken zo goed mogelijk werk van voldoende beschikbare plaatsen.
- We ontwikkelen een gevarieerd aanbod van ontspanningsactiviteiten tijdens vakantieperiodes, zoals sportactiviteiten, workshops, uitstappen en evenementen, om kinderen een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden en ouders te ondersteunen bij de opvang tijdens vakanties, met voldoende voor- en na-opvang afgestemd op reguliere werktijden.
- We vinden inspraak, feedback en samenwerking met de ouders belangrijk.
- We optimaliseren het digitale inschrijvingssysteem.
Kwalitatief onderwijs
- We investeren in schoolgebouwen om te voldoen aan hedendaags onderwijs en gaan hier gericht op zoek naar subsidies. Dit behelst zowel renovatie als uitbreiding van bestaande schoolgebouwen, inclusief klaslokalen, sportfaciliteiten en gemeenschappelijke ruimtes.
- We bekijken de noden binnen onze gemeentelijke scholeninfrastructuur op lange en middellange termijn om binnen afzienbare tijd de nodige ingrepen te kunnen doen met AGION-subsidies.
- We moedigen innovatie en vernieuwing in het onderwijs aan door het bevorderen van actieve leermethoden, gebruik van technologie in de klas en het stimuleren van creativiteit, kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden.
- We bevorderen gelijke kansen in het onderwijs door middel van inclusief beleid, ondersteuning van leerlingen met speciale behoeften en het aanbieden van extra ondersteuning en begeleiding aan kwetsbare groepen. Dit gebeurt in samenwerking met externe partners en Huis van het Kind.
- We werken samen met ouders, verenigingen en externe partners om een breed scala aan educatieve buitenschoolse activiteiten aan te bieden die het leerproces verrijken, inclusief de Nederlandse taal en inburgering.
- We bieden gelijke onderwijskansen voor alle kinderen in het basisonderwijs aan en dit door financiële, materiële en logistieke ondersteuning.
- We bouwen een flankerend onderwijsbeleid uit met het doel ieder kind de kans te geven haar/zijn talenten maximaal te ontwikkelen.
- We versterken de samenwerkingen met kunstenonderwijsinstellingen om zo de toegang tot deze onderwijsvormen te vergemakkelijk voor onze Laakdalse leerlingen (muziek, tekenen, woord, dans, …).
Welzijn en vergrijzing
De vergrijzing leidt er toe dat werknemers langer professioneel actief blijven en dat de vraag naar levenslang leren toeneemt.
- We werken samen met privé-partners zoals dokterspraktijken en rust- en verzorgingshuizen op het bevorderen van welzijn en het ondersteunen van de (vergrijzende) bevolking.
- We werken samen met dagopvangmogelijkheden in NOAH (Nabije Ontmoetingshuis voor Actieve Hulpbehoevenden), waar ouderen sociale interactie, activiteiten en zorg kunnen vinden, waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen en deel kunnen blijven uitmaken van de gemeenschap.
- We voorzien levenslang leren-programma's die de geestelijke en sociale gezondheid van ouderen bevorderen, zoals cursussen, workshops, lezingen en uitstappen.
- We bieden trainingen en ondersteuning bij het gebruik van digitale technologieën en diensten aan, zoals computerlessen, internettoegang en e-gezondheidszorg, om de digitale inclusie van ouderen te bevorderen en hun zelfredzaamheid te vergroten.
- We organiseren huisbezoeken aan ouderen als onderdeel van een uitgebreid zorg- en ondersteuningsnetwerk, waarbij aandacht wordt besteed aan sociale verbondenheid, gezondheidsmonitoring en het bieden van praktische hulp en advies om eenzaamheid te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
- We organiseren een sociaal restaurant op regelmatige tijdstippen in de verschillende deelgemeenten. Door gebruik te maken van de maaltijden van de OCMW keuken kunnen senioren uit hun isolement gehaald worden door samen te eten aan een democratisch tarief.
- We leveren warme maaltijden thuis bij ouderen.
- We zetten initiatieven op om ouderen uit hun isolement te halen door hen te laten deelnemen en te vervoeren naar het lokaal dienstencentrum De Vriendschap.
- We ondersteunen initiatieven vanuit de seniorenraad en de seniorenverenigingen.
- We informeren burgers en staan hen bij in de strijd tegen dementie, bijvoorbeeld bij aanpassingen van de domotica in de woning.
- We nemen initiatieven om in iedere deelgemeente voldoende aanbod aan huisartsen te hebben voor onze inwoners.
Begraafplaats
- We voorzien een natuurlijke begraafplaats als een ecologisch verantwoord alternatief voor traditionele begraafplaatsen.
- We voeren de heraanleg van de begraafplaats in Vorst-Meerlaar (Geelsebaan) uit en voorzien een sterrenweide voor doodgeboren kinderen, verharde paden, een overdekte schuilplaats, toilet, zitbanken en meer groen. Dit naar het voorbeeld van de heraanleg van de begraafplaatsen van Vorst-Centrum, Eindhout en Veerle.
- We onderhouden alle begraafplaatsen goed.
Veiligheid, nabijheid en mobiliteit
- We investeren in fietspaden zoals dat van de Averboodsebaan, de verbindingsweg tussen Eindhout en Veerle, de verbindingsweg tussen Eindhout en Oosterlo, de Nieuwe Baan en de Lakstraat om de verbindingen tussen de verschillende deelgemeenten te verbeteren. We doen hiervoor maximaal beroep op subsidies.
- We maken werk van een voetpadenplan bedoeld om veilige wandelroutes te creëren, vooral rond drukke verkeersgebieden, scholen en woonwijken.
- We nemen veiligheidsmaatregelen, zoals aangepaste signalisatie, snelheidsbeperkingen en veilige oversteekplaatsen.
- We werken samen met bewoners, scholen en verenigingen om doelen te stellen voor de verbetering van de mobiliteit en veiligheid in de gemeente.
- We geven voorlichting en educatie over verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit, met als doel het bewustzijn te vergroten en het gedrag van weggebruikers positief te beïnvloeden.
- We plegen op regelmatige tijdstippen overleg met de beheerder van de gewestwegen (Agentschap Wegen en Verkeer) om de toestand van dit wegennet te evalueren en indien nodig aan te dringen op optimalisatie, zoals het fietspad Borgtstraat-Meerlaarstraat.
- We voorzien een jaarlijks budget voor de uitvoering van de nodige structurele asfaltwerken op de gemeentewegen.
- We zorgen voor snelle sneeuwruiming, ook op fietspaden.
- We voorzien parkeerzones voor vrachtwagens en autobussen zodat deze de verkeersveiligheid niet in het gedrang brengen.
- We organiseren een test in samenwerking met diverse doelgroepen om na te gaan hoe toegankelijk onze gemeente is voor bvb doven, personen met een beperking, ouderen, jonge gezinnen, enz. Deze resultaten worden in de mate van het mogelijke geïntegreerd in het gemeentelijke beleid.
Verenigingen
- We garanderen de uitleendienst ten voordele van verenigingen en buurtcomités voor activiteiten en evenementen zoals het ontlenen van stoelen, tafels, podia, nadar, geluidsinstallatie, enz.
- We kopen een mobiele toiletwagen aan – tevens toegankelijk voor personen met een beperking - om ter beschikking te stellen via de uitleendienst.
- We bieden steun aan verenigingen in de vorm van financiële, logistieke en materiële steun voor de goede werking en organisatie van allerhande activiteiten en evenementen.
- We bieden verenigingen renteloze leningen voor infrastructuur-voorzieningen en staan borg bij leningen.
- We bevorderen onderlinge samenwerking tussen verenigingen.
- We ijveren voor de vereenvoudiging van het evenementenloket met een aanspreekpunt.
Ondernemers – lokale economie
- We bevorderen lokale economie met bijzondere aandacht voor de agrarische sector en lokale ambachten.
- We faciliteren ondernemerschap door het bieden van financiële impulsen, advies en begeleiding aan startende en bestaande bedrijven.
- We promoten lokale producten en ambachten.
- We werken samen met lokale agrarische bedrijven om de verbinding tussen producenten en consumenten te versterken.
- We stimuleren lokale werkgelegenheid door het creëren van gunstige voorwaarden voor bedrijven om zich te vestigen en uit te breiden, zoals het bieden van fiscale voordelen en hen faciliteren bij het bekomen van omgevingsvergunningen.
- We promoten toerisme en recreatie als economische motor. We creëren kansen voor lokale ondernemers door onder andere het voorzien van camperplaatsen op openbaar domein.
- We promoten en werken mee aan het succes van de toeristische trekpleisters zoals het klompenmuseum, het klompenbelevingspad, het bosbelevingspad Eindhoutberg, het Lalala-pad, de industriële houtzagerij (museum & eTuktuks) en speeltuin Dennenoord.
- We bevorderen de communicatie en onderlinge samenwerking tussen ondernemers over de deeldorpen heen.
- We blijven inzetten op extra initiatieven om van de wekelijkse markt een succes te maken. We brengen deze markt ook extra onder de aandacht bij de inwoners buiten Vorst-Centrum.
- We maken werk van een actieplan om de Laakdalse kermissen weer attractief te maken, in samenwerking met de Laakdalse horeca en verenigingen.
- We koppelen de fietsverhuur in de industriële zagerij aan een fietsbieb. We organiseren er tevens een fietsherstelpunt dat wordt uitgebaat via sociale economie.
Landbouw
- We zien landbouw als een strategische partner, niet enkel voor onze voedselvoorziening maar ook als onderhouder van het landschap in de vorm van het bewerken van het land, het kweken in tuinen en het houden van vee.
- De landbouw slaagt er in om voedsel te produceren maar ervaart hierbij niet altijd eerlijke verdeling van de opbrengst. Als het om productie gaat, moet er waakzaamheid zijn voor overbodige of ineffectieve regelgeving, zoals te strikte regels over landgebruik, waterbeheer, meststoffen en gewasbescherming.
- Voedsel van eigen bodem biedt de grootste garantie op kwaliteit en voldoende voorraad. Ook voor duurzaamheid staat lokaal voedsel garant. Bij deze aspecten mogen er geen concessies gedaan worden aan normen die de gezondheid, de kwaliteit van de leefomgeving en dierenwelzijn beschermen. Tegelijkertijd moet binnen deze kaders de landbouw de ruimte krijgen om te groeien, op een manier die de boeren in staat stelt een eerlijk en degelijk inkomen te verdienen, met respect voor waardige werkomstandigheden.
- In het landschap zorgen de boeren voor onderhoud van akkers en natuurelementen en zijn zij een onmisbare schakel omwille van de circulariteit. Daarom is het noodzakelijk dat de landbouw toegang blijft krijgen tot gronden die eigendom zijn van de gemeente of OCMW; door keuzevrijheid te garanderen inzake schaal en teelt; door landbouwers bij verkoop van gronden en gebouwen omwille van opgelegde regels te behoeden voor waardeverlies.
- We zetten in op het duurzaam onderhoud van de waterlopen door bij de hogere overheden te blijven aandringen op onderhoud van de waterwegen.
- We waken over het behoud van landbouwactiviteiten door haalbare duurzaamheidsvoorwaarden op te leggen inzake milieu, natuur, klimaat en energie; door kritisch te zijn bij vergunningsverlening voor inrichtingen in natuurgebied die een invloed kunnen hebben op omliggend agrarisch gebied en door de omzetting van agrarisch gebied in natuur of de bebossing van agrarisch gebied enkel toe te laten in functie van infrastructuurwerken van algemeen belang of in overstromingsgebieden in functie van noodzakelijke waterbeheersingswerken of binnen SBZ-gebieden.
Cultuur
- De adviesraad cultuur fungeert als een platform voor het delen van ideeën, expertise en ervaringen op het gebied van kunst en cultuur, en adviseert het gemeentebestuur over beleidskwesties, programmering en investeringen op cultureel vlak.
- Actief betrekken van lokale (amateur)kunstenaars en scholen bij het culturele beleid om een breed scala aan artistieke expressie en participatie te bevorderen.
- Organiseren van culturele projecten, workshops en tentoonstellingen in samenwerking met de adviesraad cultuur, scholen en lokale culturele instellingen.
Dierenwelzijn
- We voeren een diervriendelijk gemeentelijk beleid in samenspraak met de politiezone.
- Het zwerfkattenproject wordt verder versterkt in overleg met de dierenartsen en vrijwilligers voor zwerf- en huiskatten.
- We ijveren voor een verbod op vuurwerk.
- We promoten de huisdiersticker die hulpdiensten, zoals de brandweer, attent maken op de aanwezigheid van dieren.
- We stimuleren de adoptie van asieldieren door middel van voorlichtingscampagnes en samenwerking met lokale dierenasielen.
- We kijken streng toe op fokkers binnen de gemeente om illegale en ongewenste praktijken tegen te gaan.
- We trachten schade aangebracht door steenmarters en vossen in te dijken door sensibilisatie en het invoeren van effectieve en diervriendelijke technieken om dit tegen te gaan.
Mentaal welzijn en gezondheid
- We verbeteren de levenskwaliteit van iedere persoon over de grenzen van zorg en welzijn heen, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren. De persoon met zijn context staat centraal. We streven er naar om iedere persoon zoveel mogelijk in staat te stellen om zijn zorg- en/of ondersteuningsproces vorm te geven. We doen samen met de ander 5 gemeenten binnen Eerstelijnszone Zuiderkempen.
- We gaan een samenwerking aan met het Overkop Huis in Geel.
- We gaan in overleg met de zorgverleners om te bekijken hoe stagiaires gestimuleerd en ondersteund kunnen worden zodat ze na hun opleiding in onze gemeente blijven werken om de tekorten te verbeteren.
- We ondersteunen maximaal de uitbouw van brede eerstelijnspraktijken.
- We ondersteunen initiatieven die bijdragen tot het mentaal welbevinden van de burger.
- We blijven de acties rond ‘Gezonde Gemeente’ ondersteunen.
- We onderzoeken de mogelijkheid naar initiatieven om vereenzaming in onze maatschappij tegen te gaan (buddysysteem).
- We nemen extra initiatieven rond drugpreventie, met ondersteuning van de politiezone. We tolereren geen druggebruik op openbaar domein en op onze events op Laakdals grondgebied.
Wonen
“Laakdal als woonplaats met leefbare kernen
waar natuur, mobiliteit, landbouw en bedrijvigheid hand in hand gaan.”
De manier waarop we wonen en leven heeft invloed op het mentaal welbevinden, op meer beweging, op de temperatuur in een omgeving, op de perceptie van geluidshinder en op de luchtkwaliteit.
Groen
Hoe voorzien we meer openbaar groen in onze dorpskernen?
Veerle |
|
Veerle-Heide |
|
Vorst-Centrum |
|
Vorst-Meerlaar |
|
Eindhout |
|
Behoud landelijk karakter
- We voeren pro-actief beleid om het landelijke karakter te behouden.
- We ontwikkelen een afbakeningsplan en strikte regelgeving om verstedelijking te voorkomen en het landelijk landschap te beschermen tegen overmatige bebouwing.
- We werken samen met organisaties zoals Landschapspark de Merode, Regionaal Landschap voor Grote & Kleine Nete en Kempens Landschap om plannen te ontwikkelen en maatregelen te nemen ter bescherming van het landelijke karakter.
- We nemen als gemeentebestuur de regie in handen om het evenwicht te bewaken tussen agrarische en andere soorten bedrijvigheid, recreatie, wonen en natuur.
Aantrekkelijke dorpskernen
- We maken de dorpskernen van Klein-Vorst en Veerle veiliger.
- We bevorderen het traag verkeer door het voorzien van voldoende fiets- en voetpaden. Het gaat hier niet alleen om het aanleggen van fiets- en voetpaden, maar ook en vooral over het systematisch onderhoud ervan (zowel bestaande als nieuwe fiets- en voetpaden).
- We werken een sluitende procedure uit voor het onderhoud van fiets- en voetpaden en voor het herstel van deze fiets- en voetpaden bij werken aan nutsleidingen.
- We waken erover dat fietspaden en voetpaden na bouwwerken worden hersteld. Bij het afleveren van vergunningen zal de verplichting ingeschreven worden dat herstellingen uitgevoerd moeten worden door de betrokken aannemer.
- We stimuleren lokale economische activiteiten door het creëren van ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid, ambachtelijke winkels en horecavoorzieningen.
- We behouden en herstellen monumenten, erfgoed en traditionele architectuur, om de identiteit en charme van de dorpen te behouden.
- We betrekken de lokale gemeenschap actief bij de uitvoering van herinrichtingsplannen, met mogelijkheden voor participatie, inspraak en samenwerking in elke fase van het proces.
- We treden op tegen verkrotting en verwaarlozing van woningen en panden.
Verbeteren Openbaar Vervoer
- We investeren in toegankelijke accommodaties en haltes voor personen met beperkingen.
- We ijveren voor verbetering van het openbaar vervoer zowel in functie van school-, werk- als recreatieverkeer.
Sociale woningen
Elke gemeente krijgt een verplicht aantal sociale woningen op haar grondgebied opgelegd. Laakdal heeft dit aantal reeds bereikt.
- Met de sociale huisvestigingsmaatschappij wordt het bestaande patrimonium ook in de toekomst goed beheerd.
- Er worden geen nieuwe gebieden meer aangesneden voor sociale huurwoningen. De bestaande gronden en gebouwen worden efficiënter beheerd en ingevuld.
- Met de sociale woonmaatschappij wordt bekeken hoe we de huidige woningen energiezuiniger kunnen maken.
Een oude dag in Laakdal
De gemeentebarometer voorspelt een toename van het aantal 65-plussers, in vergelijking met het aantal +18-jarigen. Laakdal telt twee rusthuizen.
- We hebben niet de ambitie om een eigen rusthuis te bouwen, maar ondersteunen initiatieven om ouderen in hun vertrouwde omgeving te houden, zoals het verstrekken van informatie rond en het inzetten op nieuwe woonvormen.
Infrastructuur
“Laakdal als thuisbasis, waar beleving wordt gecreëerd door een ruim en divers vrijetijdsaanbod”
“Laakdal als eigenaar van (openbare) gebouwen waar duurzaamheid, curatief en preventief onderhoud van cruciaal belang zijn.”
Sport
- We steunen sportverenigingen en -initiatieven financieel, logistiek en materieel om zoveel mogelijk Laakdallenaars aan het bewegen te krijgen.
- We beheren de bestaande sportinfrastructuur als goed huisvader.
- We geven kansen op lange termijn aan bestaande en nieuwe sportverenigingen om zich te vestigen en een aanbod uit te bouwen.
- We onderzoeken de mogelijkheden naar extra aanbod G-sport in Laakdal.
Hoe? Elke deelgemeente beschikt over faciliteiten.
Veerle |
|
Vorst-Meerlaar |
|
Veerle-Heide |
|
Eindhout |
|
Vorst-Centrum |
|
Jeugd
- We voeren actief beleid en starten intensieve jeugdwerking op door implementatie van een hotspot of ontmoetingsplek in elke deelgemeente, die voorzien wordt van Wifi.
- In deze antennepunten wordt er samengewerkt met externe partners zoals Overkophuis, CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) en JAC (Jeugd Advies Centrum) om de jongeren bij te staan in hun zoektocht naar volwassenheid.
- We ondersteunen jeugdverenigingen financieel, logistiek en materieel.
- We maken werk van een veilig fuifbeleid dat het interessant maakt voor de organisatoren om fuiven te organiseren. We nemen initiatieven om fuiven veilig te organiseren en ook de verplaatsing tussen huis en fuifplaats veilig te houden zodat ook het thuisfront onze jongeren zorgeloos kan laten fuiven. De mogelijkheid tot het betaalbaar houden van security wordt bekeken.
Ontmoetingsruimtes
Openbare gebouwen als ontmoetingsruimtes worden uitgebaat en goed beheerd.
Veerle-Heide |
|
Veerle |
|
Vorst-Centrum |
|
Vorst-Meerlaar |
|
Eindhout |
|
Erfgoed
- Als eigenaar is het onze plicht om erfgoed en waardevolle gebouwen zoals pastorijen te beheren, onderhouden en restaureren op basis van beheersplannen en subsidies.
- We plaatsen ons Laakdals erfgoed in de kijker en laten onze inwoners kennismaken met het lokale erfgoed door activiteiten te organiseren die we openstellen naar iedere inwoner en naar onze scholen.
- De herbestemming van de kerken wordt verder voorbereid in overleg met de respectieve kerkfabriek. Hiertoe wordt maximaal ingezet op subsidies.
Toerisme
- We zetten in op ontmoeting en werken een zitbankenplan uit. We bekijken de mogelijkheden om extra zitplaatsen te creëren, zodat minder mobiele personen ook hun dagelijkse wandeling kunnen en durven maken tot een rust- en ontmoetingsplek in hun deeldorp. We streven de ambitie na dat iedere inwoner op x-aantal m of km van zijn/haar woning een rustbank heeft zonder een wildgroei te creëren. Momenteel vinden we zitbanken voornamelijk aan speelpleintjes. Ook de pastorijtuinen, site De Valk, … lenen zich hiertoe.
- Het Trichelbroek, de Laakvalleien, Ossenstalbroek, … zijn toeristische troeven die we onvoldoende uitspelen. Het nieuwe Arboretum zou een startplaats kunnen betekenen voor menig fietser en wandelaar richting Ossenstal, de Roost, Paardsbossen, Trichelhoek om de Laakdalse natuur te ontdekken. We bekijken de mogelijkheid hoe we hier een start- en eindplaats kunnen maken voor wandelaar en fietser. We creëren parkeergelegenheid om ook toeristen van buitenaf deze omgeving te laten ontdekken.
Klimaat
“Laakdal als beleidsmaker waarin de toekomst wordt voorbereid”
De wereld rondom ons verandert. Als gemeentebestuur spelen we in op ontwikkelingen zoals de klimaatopwarming en een verhoogd ecologisch bewustzijn.
Duurzame mobiliteit
- We sensibiliseren rond duurzame mobiliteit, met als doel het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van milieuvriendelijke transport.
- We installeren een uitgebreid netwerk van laadpalen voor elektrische voertuigen op strategische locaties in de gemeente, zoals bij winkels, openbare parkeerplaatsen en woongebieden.
- We geven financiële stimulansen om duurzame mobiliteit te bevorderen zoals 40 % tussenkomst voor abonnementen bij de Lijn.
- We bevorderen alternatieve vervoersmiddelen, zoals fietsen, wandelen en carpoolen, door het aanleggen van veilige fietspaden en voetpaden evenals het faciliteren van fietsenstallingen en de introductie van fietsdeelprogramma’s in samenspraak met externe partners.
- We werken samen met lokale bedrijven, scholen en overheidsinstanties om duurzame mobiliteit te integreren in hun dagelijkse activiteiten.
- We ondersteunen en implementeren snelheidsremmende maatregelen waar nodig, zoals het plaatsen van camera’s, verkeersingrepen en flankerende maatregelen in samenspraak met de buurt.
- We wenden de snelheid op ons wegennet niet aan als verdienmodel. 30 km/u is enkel van toepassing in de fietsstraten en in de schoolomgeving bij het begin en einde van de schooluren. De snelheid moet aangepast zijn aan de weginfrastructuur en omgeving.
Milieu
- We ontwikkelen in samenspraak met IOK het intergemeentelijk recyclagepark Meerhout-Laakdal verder tot een beter toegankelijk en gebruiksvriendelijker park.
- We nemen initiatieven om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan, waaronder het versterken van de WITZ-ers (Wijkinitiatief tegen Zwerfvuil), het plaatsen van camera’s en afvalbakken op openbare plaatsen en het verhogen van de boetes voor overtredingen.
- We verledden alle openbare verlichting.
- We volgen de ruiming van de Laak goed op. Na de sanering van de Laak wordt deze toeristisch en recreatief uitgebaat waar mogelijk.
- We geven als gemeente het goede voorbeeld en bekijken waar we rondom het eigen patrimonium (deels) kunnen ontharden op bijvoorbeeld parkings.
Riolering en waterhuishouding
- We blijven inzetten op het aanleggen van nieuwe riolering alsook het onderhoud van het bestaande stelsel, het ruimen van de waterlopen en grachten en het reinigen van kolken.
- We maken onderhoudsvriendelijke grachten door het voorzien van betonnen grachtelementen met waterbuffering op erosiegevoelige plaatsen en in lijn met de waterhuishouding.
Groenvoorziening
- Het straatbeeld wordt in een groen kleedje gestoken en onderhouden. Waar mogelijk worden bomen aangeplant.
- We maaien de bermen volgens een goede planning zodat de zichtbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid van wegen en fietspaden gegarandeerd blijft. Hierin wijken we af van het bermbeheersplan.
Energie
- Door het verlenen van subsidies en het geven van voorlichting stimuleren we het gebruik van duurzame energie door burgers en bedrijven.
- De gemeente heeft een voorbeeldfunctie op gebied van energiegebruik. Dit vertaalt zich in monitoren van het energiegebruik, het inzetten op energetische besparingsmaatregelen en het produceren van groene energie op openbare gebouwen en domeinen.
Financiën
“De gemeentelijke diensten en partners werken resultaatgericht en samen.”
“We kiezen voor een financieel beleid in evenwicht voor de huidige en volgende generaties.”
Verantwoord financieel beleid
- We streven naar een verantwoord financieel beheer waarbij geen belastingverhogingen worden doorgevoerd.
- We plannen zorgvuldig en controleren de gemeentelijke uitgaven, waarbij prioriteit wordt gegeven aan essentiële diensten en investeringen die de levenskwaliteit en het welzijn van de inwoners ten goede komen.
- We bevorderen transparantie en verantwoording in het financiële proces door middel van openbare rapportage en communicatie over de budgettaire besluitvorming en uitgaven.
- We garanderen een evenwichtige begroting en het opbouwen van reserves om te kunnen anticiperen op onverwachte uitgaven en economische schommelingen, met als doel financiële stabiliteit op lange termijn te waarborgen.
- We zoeken naar mogelijkheden voor efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen binnen de gemeentelijke organisatie, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en toegankelijkheid van de openbare dienstverlening.
- We zoeken actief naar externe financieringsbronnen, subsidies en samenwerkingsverbanden om de financiële draagkracht van de gemeente te versterken en extra middelen te genereren voor belangrijke projecten en initiatieven.