Visie op een fusie...

Op 5 april 2016, over deze onderwerpen: Bestuurszaken

Wat is de visie van de politieke partijen op een gemeentefusie? Lees hier het antwoord van fractieleider Jeroen Helsen.

Nu Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode hun voornemen bekendgemaakt hebben om samen te smelten is het weer het gespreksonderwerp voor onze regio, hoe denkt uw politieke partij hierover en met welke gemeente gaan wij best een fusie aan?

Dit is een zeer moeilijke vraag, waar je niet kort op kan antwoorden. Maar we doen ons best. Een bepaalde krant heeft onlangs nog een peiling gedaan bij de Laakdaller en hieruit bleek dat 85% van de mensen gekant is tegen een fusie. Ook binnen onze partij zijn de meningen hier verdeeld. Eén zaak staat vast.  Als politieker kan je niet voorbijgaan aan de mening van de burger. Als we echt overwegen om tot een fusie over te gaan, kan dat enkel door referendum.

Toch denk ik dat deze score vooral een emotionele reactie is. We zijn fier Laakdaller te zijn. Maar als we de pragmatische kant bekijken ondervinden we dat een fusie vooral voordelen oplevert. Door middel van synergie kan je hier enorme besparingen doen. Enkel op politieke postjes zouden we zo jaarlijks al meer dan een half miljoen euro kunnen besparen. (Dit is tevens de belangrijkste reden waarom  politiekers mensen bang maken voor een fusie, puur eigenbelang).

Een logische keuze zou een fusie tussen Laakdal ,Geel en Meerhout zijn. Als we met hen een akkoord kunnen maken dat er in elke gemeente een loketfunctie blijft, zodat iedereen in zijn eigen gemeente voor administratieve zaken terecht kan, is dat een project waar ik me persoonlijk kan achter zetten..

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is