Spreekmoment omwonenden ELS Garden tijdens gemeenteraad

Op 30 juni 2025

Tijdens de gemeenteraad van 25 juni kregen omwonenden van de Oude Geelsebaan in Veerle de gelegenheid om hun bezorgdheden te uiten over de omgevingsaanvraag van E.L.S. Garden.

Uitbreiding bedrijf

E.L.S. Garden is een tuinbedrijf dat recent verhuisd is naar de Oude Geelsebaan in Laakdal, waar het zich vestigde in het voormalige gebouw van de Kringwinkel. Het bedrijf heeft een omgevingsvergunning ingediend om het terrein uit te breiden met bijkomende parkeerruimte en een opslagplaats op het achterliggende weideland. Dit stuk grond ligt tussen het huidige perceel en de Hulstsestraat en grenst aan het Waekesbos. Het gebied is sinds het in voege treden van het gewestplan in 1978 bestemd als KMO-zone, maar werd tot op heden nog niet ontwikkeld. Tijdens de gemeenteraad kregen verschillende buurtbewoners de kans om hun bezorgdheden over deze uitbreidingsplannen toe te lichten tijdens het spreekmoment.

Schepen van Omgeving Chiel Peeters vindt het een positief signaal dat de inwoners gebruik maken van het spreekmoment van de gemeenteraad: “Inwoners hebben de mogelijkheid om tijdens het openbaar onderzoek bezwaren in te dienen. Het is waardevol dat zij op deze wijze hun bezorgdheden kenbaar maken, wat bijdraagt aan een zorgvuldige en transparante besluitvorming.”

Wateroverlast

Tijdens het openbaar onderzoek konden inwoners via de gebruikelijke procedure bezwaren indienen. Deze worden momenteel verwerkt door de dienst Omgeving van de gemeente Laakdal en worden meegenomen in de verdere afhandeling van het dossier. Een van de aandachtspunten die ook tijdens het spreekmoment aan bod kwam, is de mogelijke impact op waterafvoer. Buurtbewoners van onder meer de Oude Geelsebaan en de Palmboomstraat gaven aan dat er bij hevige regenval nu al sprake is van wateroverlast. Zij vrezen dat bijkomende verharding dit probleem zal verergeren.

Naar aanleiding van eerdere meldingen in 2016 ging de gemeente in overleg met Pidpa over het structurele onderhoud van grachten en waterkolken in de omgeving. Dit overleg loopt nog steeds, en waar nodig worden bijkomende acties ondernomen. Ook het onderhoud van de Venneloop, die een belangrijke rol speelt in de afvoer van regenwater, blijft een aandachtspunt. Door beperkte toegankelijkheid is de ruiming ervan niet eenvoudig.

Sinds 2023 is de regelgeving rond hemelwaterverwerking verstrengd. Nieuwe projecten moeten maximaal inzetten op opvang, infiltratie en hergebruik van regenwater op het eigen terrein. In de bouwplannen van E.L.S. Garden zijn daarom onder meer wadi’s, grachten en een groene buffer voorzien. Mogelijk hebben deze ingrepen een gunstig effect op de bestaande situatie, maar dit zal nog beoordeeld worden in het kader van de omgevingsaanvraag.

Impact op het milieu

Ook over de mogelijke milieu-impact werden bezorgdheden geuit. Om hier een volledig zicht op te krijgen, zal er in een latere fase van de procedure, na afloop van het openbaar onderzoek en de ontvangst van alle adviezen, een inhoudelijke beoordeling plaatsvinden. Daarbij wordt nagegaan welke maatregelen het bedrijf voorziet om de impact op de leefomgeving te beperken, bijvoorbeeld met betrekking tot gezondheidsrisico’s, stofontwikkeling en opvang van fijn stof.

Ook de andere bezwaren zullen op die manier bekeken en beoordeeld worden. Op basis van deze evaluatie krijgt de aanvrager de mogelijkheid zijn plannen aan te passen, indien bezwaren gegrond worden bevonden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is