Spa en Groen! Weinig begaan met de toekomst van de Laak.

Op 31 mei 2016, over deze onderwerpen: Bestuurszaken, Milieu & Energie

Veel blabla, maar weinig boem boem. Tot deze vaststelling kwam N-VA raadslid Jeroen Helsen toen hij op de gemeenteraad voorstelde om de Laak te ruimen. Volgens de schepen kan de gemeente hier vrij weinig voor doen, is er geen geld en is het voor Vlaanderen geen prioriteit om de Laak en de Winterbeek te saneren.

Jeroen Helsen: De ruiming van de Laak is een gewestelijke bevoegdheid. Toen ik twee maanden geleden dit punt op de raad bracht, kon ik dan ook begrip opbrengen voor het standpunt van de schepen. Al is het niet mijn gewoonte om bij de pakken te blijven zitten. Ik besloot dan ook om zelf contact op te nemen met de VMM (Vlaamse Milieu maatschappij) en  met Tessenderlo Chemie. Ik had een hele reeks argumenten klaar om het probleem aan te kaarten. Mijn verbazing was dan ook groot dat ik bij deze mensen  heel positief onthaald werd. Ik kreeg er een heel ander verhaal te horen, dan hetgeen de schepen ons op de mouw heeft gespeld. De ruiming van de winterbeek is voorzien vanaf 2017. Als alles goed gaat, gaat men nadien (planning 2021) de Laak ruimen.  Men ruimt beide rivieren niet tegelijk, maar na  elkaar, zodat men kan leren uit de fouten van de eerste ruiming. Tussen de lijnen door verstond ik ook dat men zelfs vroeger aan de sanering van de Laak zou kunnen beginnen, maar dat er dan vanuit de gemeente een signaal gegeven moet worden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat als de schepen zich achter dit dossier zou zetten en werkelijk een ruiming van de Laak wil bekomen, dat  dit dan ook mogelijk is.

Deze schepen is echter liever lui dan moe. En waar geen wil is, is geen weg. Verder dan het versturen van een brief is hij niet gekomen. Ook in de verslagen van het bekkencomité, staat hij steeds als ‘afwezig’ weergegeven (hier is natuurlijk geen zitpenning aan verbonden). De ruiming van de Laak is perfect mogelijk, maar de schepen zou zijn schouders onder dit dossier moeten zetten. Spijtig genoeg poseert deze schepen liever op foto’s met elektrische wagens, dan dat hij zich vastbijt in een dossier.  Het is ook onbegrijpelijk dat de Groenen dit accepteren van hun kartelpartner. Al hebben wij ook onze bedenkingen bij de doelstellingen van Groen!  Hoe geloofwaardig ben je als groene partij, als je in de boekjes schrijft dat je ijvert voor de ruiming van de Laak, maar op de gemeenteraad uit de lucht valt als blijkt dat dit reeds gepland is.  Dit is een bevestiging van ons vermoeden dat ook de Groenen meer bezig zijn met het verkrijgen van postjes en het versterken van hun positie binnen deze meerderheid, dan dat ze bekommerd zijn om het milieu. Een triestige zaak en een gebrek aan respect voor de kiezer.

De sanering van de Laak is zeer belangrijk. N-VA heeft dan ook voorgesteld om zich met de volledige raad achter dit dossier te zetten, zodat we een ruiming kunnen bespoedigen. De wil bij VMM en Tessenderlo Chemie is er, nu moeten we enkel de weg nog maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is