Armoedeaanpak in Laakdal op dieptepunt

Op 23 juni 2020

De Laakdalse gemeente-en OCMW raad van 23 juni was een triest schouwspel, noem het gerust een tragedie voor onze meest kwetsbare medeburgers.

Voor de zoveelste keer werd er vanuit de oppositie een armoededebat opgestart. Deze raad stonden er twee punten geagendeerd. Het eerste was een toegevoegd punt van onze fractie inzake lokale armoedebestrijding. De gemeente krijgt hiervoor van de Vlaamse regering in het kader van de coronacrisis namelijk 26.485 euro extra. Het bestuur mag zelf beslissen hoe ze dit bedrag aanwenden.  Gemeenteraadslid Caroline Janssens (N-VA) vroeg naar een plan van aanpak opdat deze middelen zo goed mogelijk benut zouden worden voor de Laakdalse inwoners die het moeilijk hebben. Deze vraag werd koelbloedig weggestemd met 14 tegenstemmen vanuit de meerderheid.

Vervolgens hield Groen een interpellatie over de nieuwe kansarmoedecijfers bij kinderen. Deze liggen voor Laakdal maar liefst 25% hoger dan vorig jaar (13,8% in 2019) . Dit terwijl de Vlaamse cijfers status quo bleven. We staan zelfs in de top 3 van de slechtste leerlingen van het arrondissement Turnhout…

De bevoegde schepen antwoordde dat er al veel gebeurt, met een opsomming van losse maatregelen en vage intenties. De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

Wij vinden alvast dat het onaanvaardbaar is dat kinderen in armoede moeten opgroeien in een welvarende gemeente als Laakdal. Dat een bestuur van christendemocraten en socialisten hiervoor onvoldoende middelen uittrekt en niet eens een degelijk plan van aanpak klaar heeft is een regelrecht dieptepunt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is