U bent hier
Zet de Bijen in de bloemetjes!
Bijen zijn bijzonder nuttige diertjes. Naar schatting 84 procent van de landbouwgewassen in Europa en een veelvoud aan wilde planten zijn afhankelijk van insecten voor hun bestuiving. De groep van de bijen neemt hiervan het grootste gedeelte voor zijn rekening. Dat gebeurt niet alleen door de honingbij.
In Vlaanderen komen ook nog bijna 350 wilde soorten voor. Deze vormen een diverse groep die bestaat uit verschillende geslachten zoals zandbijen, behangersbijen, zijdebijen, bloedbijen,wespbijen,... Allemaal hebben ze een andere levenswijze en zijn ze gespecialiseerd in de bestuiving van één of meerdere plantengroepen.
Achteruitgang bijenbestand
Zowel honing- als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit. Imkers merken een verhoogde sterfte van hun volkeren. In sommige gebieden zijn nauwelijks nog wilde bijen te vinden. Hiervoor zijn verschillende oorzaken: gebrek aan nectarbronnen, pesticidengebruik, klimaatverandering, ziektes en parasieten.
Jeroen Helsen vroeg op de gemeenteraad extra aandacht om Laakdal bijvriendelijk te maken. Enkele kleine ingrepen maken voor de bij een wereld van verschil.
Het allerbelangrijkste is dat de gemeente in de parkjes en in de centra bijvriendelijke gewassen plant zodat er voor deze nuttige diertjes voldoende voedselbronnen aanwezig zijn. En het is ook belangrijk dat er planten zijn die op verschillende perioden in bloei staan, zodat er altijd voedsel aanwezig is. Daarnaast kan de gemeente ook talrijke neveninitiatieven nemen zoals het plaatsen van bijenhotels op strategische plaatsen en het gebruik van pesticiden zo veel mogelijk beperken.