Werken moeten verder verval zagerij voorkomen

Op 5 oktober 2011

Het gemeentebestuur gaf als eigenaar van de gebouwen de opdracht aan een aannemer om de twee geklasseerde stenen traveeën (werkplaatsen, nvdr) te stutten. Die dreigen in te zakken. Daarnaast worden de balken gestabiliseerd en het dak achteraan gedeeltelijk afgebroken.

De oude zagerij, waar de machines destijds met stoom werden aangedreven, werd lang geleden beschermd als monument. Maar die bescherming bleek al snel een vergiftigd geschenk voor het Laakdalse gemeentebestuur. Enkele burgemeesters en schepenen slaagden er niet in om de site een nieuwe bestemming te geven.

Begin dit jaar ontnam Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), die onder meer bevoegd is voor onroerend erfgoed, een groot deel van de site haar beschermde status. Daardoor kreeg de gemeente weer meer armslag om het gebouw en het terrein te herwaarderen.

Afbraak

Het gedeelte dat niet langer is beschermd, vijf houten traveeën, de hal aan de achterzijde en de rolbruggen zullen worden afgebroken. De resterende machines krijgen een beschermende houten bekisting of worden naar een andere locatie verplaatst.

Woningen

Het Laakdalse gemeentebestuur broedt nu op een plan om eventueel in samenwerking met de vroegere eigenaars op de vrijgekomen percelen woningen te realiseren.

(EJM)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is