Tine Gielis wilt het schooltje van Veerle Heide sluiten.

Op 6 november 2013, over deze onderwerpen: Onderwijs, Wonen en natuur

De meerderheid grijpt een lek in het dak van één van de schoolcontainers aan om de school te kunnen sluiten. Dit is een drogreden. Mits goed onderhoud kunnen deze containers nog tien jaar dienst doen. Ook het argument dat een container zonder vergunning gebouwd is, houdt geen steek. Voor stedenbouw is dit geen prioriteit. Er kan dus rustig gezocht worden naar een goede oplossing.

Ik vind deze beslissing dan ook onbegrijpelijk. Er is nood aan een school in Veerle Heide. Er zijn voldoende kinderen om de school open te houden. De oplossing die de gemeente aanreikt, de kinderen naar de school in Veerle verhuizen, is ontoereikend en zal ook gevolgen hebben voor de kwaliteit van het geleverde onderwijs. De school in Veerle is onvoldoende uitgerust om de extra leerlingen op te vangen. Aanpassingen doen in deze school zal niet alleen duur uitvallen. Het is praktisch onmogelijk om alle faciliteiten te voorzien om te voldoen aan de wettelijke voorschriften. De school fuseren houdt ook in dat er een aantal jobs verloren gaan. Jobs die gesubsidieerd worden door de overheid en die de gemeente niets kosten! Het is ook onverantwoord om de kinderen (en veelal grootouders) over het fietspad naar school te laten rijden. Het fietspad is niet kindvriendelijk en de weg wordt door zeer veel verkeer gebruikt als sluipweg.

 

N-VA volgt daarom het idee van Fons Verdonck om binnen haalbare termijn (7 jaar) een nieuwe school te bouwen op de gronden achter de kerk in Veerle Heide.

De Vlaamse overheid subsidieert 70% van de kosten van een nieuw schoolgebouw. De gemeente dient slechts 30% van de kosten te dragen. De grond achter de kerk is ingekleurd als blauwe zone, de gronden waar de school nu op ligt als bouwgrond. De prijs van bouwgrond ligt drie keer hoger dan deze van blauwe zone. Met de verkoop van de grond kan je de resterende kosten dus perfect dekken. Een nieuw schooltje op de Hei hoeft de gemeente dan ook geen cent te kosten.

 

CD&V past hier echter een verrottingsstrategie toe. De omlooptijd van een subsidiedossier kan oplopen tot  zeven jaar. Je moet de subsidies dan ook tijdig aanvragen. CD&V weigert hier echter werk van te maken. Terwijl willen ze het huidige schooltje laten verkrotten, zodat er geen andere mogelijkheid meer overblijft dan de school te verhuizen naar Veerle en zo hun handen te kunnen wassen in onschuld.

 

De blauwe zone achter de kerk kan geen enkele andere zinvolle bestemming krijgen en daar een school plaatsen zou ideaal zijn. Daarbij is het schooltje op de Hei is één van de laatste sociale ontmoetingsplaatsen in Veerle Heide. Dit wegnemen zorgt voor vervreemding  van de buurt.

 

Tine Gielis heeft echter geen oren naar de constructieve voorstellen van N-VA. De bouwgrond waar het schooltje op gelegen is moet zo snel mogelijk ten gelde gemaakt kunnen worden zodat ze gebruikt kunnen worden om haar nieuw gemeentehuis te bekostigen.

De sluiting van het schooltje zorgt ook voor hommeles binnen de meerderheid. Spa staat niet achter deze beslissing, maar laat de kinderen van Veerle Heide in de kou staan om de coalitie te redden.

Ook de schepen van onderwijs is het niet eens met deze beslissing en is zelfs een tijd weggebleven uit het  schepencollege uit protest tegen het dictatoriale beleid van Tine.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is