Reglement begraafplaatsen: het college maakt er een soep van!

Op 25 november 2013, over deze onderwerpen: Bestuurszaken, Welzijn & gezondheidszorg, Wonen en natuur

In maart 2013 legde het college een nieuw reglement voor begraafplaatsen ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.  Het aantal en de aard van de bemerkingen die door de oppositie op het voorgelegde reglement  werden geformuleerd deed de voorzitter van de gemeenteraad besluiten het college te verzoeken zijn huiswerk opnieuw te maken.Een affront dat kan tellen.

De suggestie van NVA om rond het herwerken van de bestaande tekst  een werkgroep ad hoc  te installeren  met mensen met ervaring uit meerderheid en oppostie  werd door de bevoegde schepen  aangegrepen om  een werkgroep  samen te roepen , die in een constructieve  sfeer  een tekst opstelde  die de goedkeuring van iedereen in de werkgroep  kon wegdragen.  De afgevaardigden van de meerderheid   verklaarden bovendien  dat  de  nieuwe tekst ongewijzigd  aan de raad zou worden gepresenteerd. Meer zelfs dat zij  geen eenzijdige wijzigingen door het college  wensten goed te keuren.” Het moest maar eens gedaan zijn met goede voorstellen van de oppositie systematisch te boycotten”

Kwam dan de raad van 28 mei 2013 waarin tot onze verbazing bleek dat  het college het nog nodig had gevonden  enkele  artikelen van het bereikte akkoord te wijzigen, waarvan zelfs één wijziging een duidelijke schending van de wet inhield.

Bij de bespreking op de raad heeft  NVA  natuurlijk expliciet gewezen op de  onwettelijkheid van bedoeld artikel  maar de burgemeester  en de voorzitter van de raad wilden van geen aanpassing  meer horen.  Meerderheid  tegen minderheid werd de tekst tenslotte goedgekleurd waarbij volledigheidshalve dient gesteld dat schepen Janssens zich onthield. De bevoegde schepen van begraafplaatsen die zich net als Octaaf sterk maakte in de commissie geen éénzijdige  wijzigingen aan de tekst die in constructief overleg met de oppositie was opgemaakt ,te aanvaarden , was  maw voor de druk van de burgemeester bezweken. Want laat duidelijk zijn dat geen enkele CD&Ver het aandurft de burgemeester tegen te spreken.  Luisteren of ge kunt uw politieke ambities bij CD&V Laakdal opbergen is duidelijk de boodschap. En omdat de meesten nog wat ambitie hebben slikt iedereen zowat alles.

Daarop  legde NVA bij monde van Fons Verdonck klacht neer bij de gouverneur die hem  gelijk gaf en het artikel die de inwoners verplichtte een concessie te nemen  ondermeer bij het begraven  van een thuis bewaarde urne  schorste. En meteen  was ook de daaraan gekoppelde onrechtvaardige  belasting van 375 euro van  tafel .

Ondertussen meldde de gouverneur dat  bedoeld  artikel  geacht wordt nooit te hebben bestaan bij ontstentenis van verantwoording van de betwiste beslissing  of   bericht van intrekking.

Zo te lezen  vond de burgemeester het blijkbaar zelfs niet nodig de intrekking van het geschorste artikel  door de gemeenteraad in oktober  aan de bevoegde dienst te melden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is