Openbaarheid van Bestuur

Op 28 mei 2012

Naar aanleiding van mijn artikel “'t Fortun kostte een fortuin” dat verschenen is in het    Nieuwsblad op 6 mei 2012, is er heel wat commotie ontstaan binnen het gemeentebestuur van Laakdal.
In het bijzonder bij CD&V : Cultuur en Financien zijn immers CD&V-bevoegdheden.
Dat CD&V dit potje gesloten wilde houden, is begrijpelijk met minder dan 150 dagen te gaan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Dat zij het echter zover willen drijven hebben om op de gemeenteraad te debatteren of die    cijfers over 't Fortun wel mochten vrijgegeven worden , is een brug te ver.
    
Er bestaat immers het decreet openbaarheid van bestuur .
Het artikel 7 stipuleert het volgende : “ De personeelsleden van instanties zijn verplicht aan    ieder natuurlijk persoon, rechtspersoon of groepering ervan die informatie zoekt waarover    instanties beschikken hierbij behulpzaam te zijn. De instantie is verplicht aan ieder natuurlijk persoon, rechtspersoon of groepering ervan die erom verzoekt, de gewenste    bestuursdocumenten openbaar te maken door er inzage in te verlenen, er uitleg over te    verschaffen of er een afschrift van te overhandigen.”

Dat bepaalde mandatarissen(waaronder schepenen) erover denken zulke informatie te    verzwijgen en het bewuste artikel 7 aan hun laars willen lappen, getuigt van een schaamteloze arrogantie.

Om zich  in te dekken , wordt er regelmatig naar de uitvoering van het bestuursakkoord   verwezen. Met betrekking tot 't Fortun, vallen terug op het cultuurbeleidsplan dat men op de    website van de gemeente Laakdal kan vinden. Op blz. 23 staat en ik citeer : “ in elke leefkern een minimale culturele infrastructuur/ontmoetingsruimten voorzien”

Als men méér dan 2 miljoen euro spendeert aan een minimale infrastructuur, dan houd ik mijn hart vast wat het prijskaartje zal zijn van de herinrichting van de Vinea-site en/of het   prijskaartje van het nieuwe gemeentehuis ( reeds méér dan 500.000 euro gegeven voor de    aankoop van het gebouw van de Post) .

De inwoners van Laakdal hebben recht op alle informatie m.b.t. handelingen en uitgaven     van het gemeentebestuur. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is