OCMW het volgende slachtoffer van onze megalomane burgemeester?

Op 20 oktober 2014, over deze onderwerpen: Bestuurszaken, Financiën

Hoe dikwijls kan je het woord synergie heruitvinden?

De burgemeester wil en moet een nieuw gemeentehuis krijgen. Het toverwoord om dit gemeentehuis te verantwoorden is SYNERGIE.

Alle diensten worden ondergebracht in een nieuw gebouw en synergie zorgt voor de besparing. De N-VA doorprikte deze ballon echter en wees haar er op dat de besparingen die dit oplevert amper opwegen tegen de kostprijs van 15 miljoen euro dat dit project zal kosten. Zeker als je weet dat er met een optimaal gebruik van het aanwezige patrimonium de kosten beperkt kunnen worden tot 2 miljoen euro is dit niet te verantwoorden.

 

Nu, omdat de burgemeester haar prestigeproject toch wil doorzetten heeft ze een studiebureau aangesteld. Onze ervaring met dergelijke bureaus is dat ze al snel enkele tientallen duizenden euro’s kosten en dat ze niet objectief zij, maar er op gericht zijn, de visie van de aanvrager te verantwoorden.

Zij gaan uit van synergie door een één-loket functie. Volgens hun maakt dit het voor de burger gemakkelijker om hun weg te vinden, omdat alles gecentraliseerd wordt op één plaats, waar een algemene dienst de basisuitleg geeft en doorverwijst naar specialisten, die op hun beurt kunnen doorschakelen naar experten. Een interessante gedachte, maar in de praktijk werkt deze redenering niet. Dit is pure Kafka. De meeste bedrijven die dit model jaren geleden invoerden stappen dan ook af van deze methode omdat ze meer kwaad veroorzaakt dan goed.

 

Het grootste slachtoffer van dit model zal volgens ons het OCMW zijn. Een OCMW moet in de eerste plaats laagdrempelig zijn zodat mensen er gemakkelijk de weg naar vinden om hun problemen aan te pakken. Iemand met problemen wordt graag discreet behandeld. Voor veel mensen is een één-loket principe dan ook een hindernis die ze niet durven nemen.

 

Dit “één-loket” principe kan dan ook best zo snel mogelijk afgevoerd worden en eigenlijk in één keer ook mee het hele project over een nieuw gemeentehuis.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is