Blijft het schooltje op Veerle Heide open? Of gaat het toch dicht?

Op 6 november 2013, over deze onderwerpen: Bestuurszaken, Financiën, Onderwijs, Wonen en natuur

Een deel van de huidige containerklasjes zijn niet vergund. Deze bouwovertreding is niet prioritair, maar op termijn moet er wel een oplossing komen voor de school. Als men de school wil behouden moeten er nieuwe lokalen gebouwd worden. Dit is enkel realistisch wanneer de gemeente kan terugvallen op subsidies.  Zo kunnen 70% van de kosten gerecupereerd worden. Er is ook blauwe zone voorzien in Veerle Heide waar de school perfect gebouwd kan worden. Als de gemeente de bouwgronden waar de school nu op gelegen is verkoopt, is de totale kostprijs van de school een nul-operatie. Alleen bedraagt de omlooptijd van een subsidiedossier zeven jaar. Op zich is dat geen probleem. De containerklassen kunnen nog zeven jaar dienst doen en ze mogen er van het Vlaams gewest ook blijven staan, als er maar een duidelijke toekomstvisie uitgewerkt is. Alleen is het nu echt wel dringend om de subsidies aan te vragen. Tot op heden heeft de gemeente echter nog geen subsidiedossier uitgewerkt en aangevraagd. Hoe langer men wacht met deze aanvraag, hoe kleiner de kans wordt dat de school effectief open blijft.  Men heeft dan wel een stemming gehouden in de gemeenteraad waarin men zegt de school open te houden. Zolang er geen goedgekeurd subsidiedossier is, is er geen andere mogelijkheid dan de school  op termijn te sluiten.

 

N-VA stelt zich dan ook de vraag waarom er geen subsidiedossier wordt ingediend? De problematiek  van de containerklassen is al langer gekend. Het idee van Fons Verdonck om een nieuwe school te bouwen op de voorziene blauwe zone is ook niet van vandaag, maar bestaat al veel langer.

 

Waarom nu nog mist spuien en zich verschuilen achter een studie van drie mogelijkheden als twee van de drie mogelijkheden  quasi onmogelijk zijn zonder goedgekeurd subsidiedossier? Waarom pas een studie maken nadat de oppositie dit thema op de gemeenteraad heeft gebracht? Waarom deze studie überhaupt nog laten maken als  op de raad van juni het voorstel om een subsidieaanvraag in te dienen al werd weggestemd?

 

Waarom gevaarlijk spel spelen en wachten?  Iedereen weet dat er op Vlaams niveau bespaard wordt. Als morgen beslist wordt de subsidies op Vlaams niveau terug te schroeven, wordt de bouw van een nieuwe school een stuk moeilijker.

Het schooltje blijft voorlopig nog open. Toch zeker tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Maar zonder subsidieaanvraag zal het schooltje na 2018 onherroepelijk en definitief moeten sluiten.

 

Gemeentebestuur, schep  alsjeblieft duidelijkheid. Gaat u een dossier indienen of niet?

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is