438.750,00 euro Vlaamse subsidies om verdroging in Laakdal tegen te gaan

Op 5 januari 2021, over deze onderwerpen: Milieu & Energie

Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir keurde de Vlaamse Regering 69 lokale projecten goed om de gevolgen en de impact van de droogte te lijf te gaan, dit in het kader de zogenaamde ‘Blue Deal’. In Laakdal wordt het Samenwerkwaterproject goedgekeurd Minister Demir maakte daarvoor 438.750, 00 euro vrij.

Vlaanderen lijdt onder de klimaatverandering, onder andere door een onregelmatiger verloop van de neerslag. In Laakdal wil het volgende project de gevolgen hiervan mee aanpakken: een groentebedrijf en een eierenproducent werken samen om hun proceswater te zuiveren en opnieuw te gebruiken. De eierenproducent zorgt voor een continue aanvoer van water. Dit water zal, samen met het regenwater van beide sites, opgeslagen worden in een bufferbekken met een volume van 10.000 kubieke meter. Het gerecupereerde water zal ingezet worden in het groentebedrijf. Ook een nabijgelegen producent van graszoden en de gemeente Laakdal zullen het water gebruiken. Door het proceswater en het hemelwater te hergebruiken wordt lozing vermeden. Enkel bij te veel water zal een overstort van het bufferbekken lozen in de Laak. Daarvoor maakt Demir 438.750,00 euro vrij.

“Ik ben verheugd dat we opnieuw stappen voorwaarts zetten in de strijd tegen droogte. De voorbije droge zomers bewijzen dat dit broodnodig is. Ook in Laakdal wachten we geen nieuwe droge zomer af om te handelen”, zegt Demir.

Ook fractieleider Niels Vermeulen van N-VA Laakdal is tevreden met het financieel duwtje in de rug vanuit Vlaanderen. “De afgelopen jaren volgden de droge periodes elkaar in sneltempo op. Het is fijn dat de Vlaamse overheid in Laakdal een steentje bijdraagt om ons weerbaarder te maken tegen de droogte van morgen. We blijven er echter voor ijveren dat ook het gemeentebestuur bijkomende initiatieven zou nemen om het afwalwaterbeheer en de infiltratie van oppervlaktewater in de grond te verbeteren. Zo moet het rioleringsnet nog stevig uitgebreid worden en pleiten wij ervoor om te onderzoeken of de natuurlijke meanders van de Laak hersteld kunnen worden.’ 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is