N-VA Laakdal is TEGEN de sluiting van het containerpark in Veerle!!!

Op 6 november 2013, over deze onderwerpen: Bestuurszaken, Milieu & Energie, Welzijn & gezondheidszorg, Wonen en natuur

CD&V/L-VA en SAMEN  (SP-a en GROEN!) hebben op de gemeenteraad van oktober jongstleden vóór de sluiting van het containerpark gestemd. Hierdoor zullen alle Laakdalse burgers  vanaf  1 juli 2014 verplicht naar het containerpark in Meerhout moeten gaan. Dit is een slechte zaak volgens N-VA Laakdal. Ze stemde dan ook resoluut tegen de sluiting.

 

Helaas hebben we dit niet gewonnen. Het gevolg is nu dat de burger verplicht naar Meerhout naar het containerpark moet gaan en daar veel hogere prijzen zal betalen dan in Veerle. De reden van deze prijsverhoging is dat dit containerpark uitbesteed is aan het IOK en dat dus niet door de eigen gemeente wordt beheerd. Dit is een groot verschil met het huidig containerpark in Veerle. Bovendien willen we er nog even op wijzen dat er op federaal niveau voorstellen worden gedaan dat intercommunales zoals het IOK BTW-plichtig worden. We denken dat hier geen kanttekening nodig is op wie die BTW onrechtstreeks zal worden verhaald. De Laakdalse burger is sowieso het slachtoffer van deze beslissing.

 

Maar waarom nu een sluiting? De meerderheid verschuilt zich achter bepaalde leugens om toch hun wil te kunnen doorvoeren. Het containerpark is wel degelijk vergund en de milieuvergunningen zijn degelijk in orde.

Wel moet er hier worden genuanceerd. Het huidige containerpark is vergund, maar er is geen vergunning voor de uitbreiding die de meerderheid een aantal jaren geleden wilde realiseren. Hieruit kan dus geconcludeerd worden dat er geen probleem is met het huidig containerpark. De milieuvergunningen daarentegen zijn nog in orde tot 11 augustus 2014, er moet enkel een verlenging  aangevraagd worden. De bevoegde schepen van milieu, Benny Smets, weigert dit echter te doen, zogezegd omdat het containerpark in zonevreemd gebied ligt. We kunnen niet ontkennen dat dit zo is, maar wel weten we dat vergunningen altijd goedgekeurd worden wanneer er al een vergunning is. Het is dus een kwestie van NIET WILLEN.

 

De meerderheid verschuilt zich inzake het containerpark ook steeds achter de arresten van de Raad van State. Ook dit moet weer genuanceerd worden. Het eerste arrest heeft betrekking op een servitudeweg die vroeger gebruikt werd als toegangsweg voor het containerpark. Eén burger had hiertegen een klacht ingediend en de Raad van State is gevolgd omdat er een procedurefout was. Ondertussen wordt deze servitudeweg niet meer gebruikt en is dit probleem van de baan.

 

Het tweede arrest heeft betrekking op het BPA (Bijzonder plan van aanleg). Dit plan maakte mogelijk dat het huidige containerpark  een beetje kon groeien, maar de uitbreiding zou ook grotendeels gediend hebben als bufferzone (tussen het containerpark en de woningen in de buurt). Dit BPA is vernietigd op basis van procedurefouten, nl. een verkeerde minister had dit ondertekend ter goedkeuring en het dossier was onvoldoende gemotiveerd door de GECORO. Dit zijn geen onoverkomelijke fouten en het opnieuw indienen van een BPA-dossier zou al een optie zijn om het containerpark open te houden. Bovendien willen we er even op wijzen dat de vergunning zowel op provinciaal als op Vlaams niveau goedgekeurd is. Een nieuwe aanvraag doen zou enkel een formaliteit zijn. Het college verschuilt zich nu achter het feit dat milieu- en stedenbouwkundige vergunningen allebei in orde moeten zijn, want dat deze opschortend werken. Hier is echter geen probleem, want alle vergunningen zijn in orde.

We kunnen dus een aantal dingen samenvatten. Het containerpark kan openblijven als:

 

  1. Het college een aanvraag doet voor verlenging van de bestaande milieuvergunningen, zodat deze na 11 augustus 2014 ook nog doorlopen.

 

  1. Het college een nieuw BPA indient en er voor zorgt dat de juiste minister ondertekent en dat er voldoende gemotiveerd advies komt van de GECORO.

Waarom doet de gemeente dit dan toch niet?

Voor ons is en zal het een mysterie blijven…..

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is