"CD&V en SP.A morsen met ons geld"

Op 26 maart 2013, over deze onderwerpen: Financiën

"De huidige meerderheid kiest er resoluut voor om alles uit te besteden. Deze keuze op zich valt nog te verantwoorden, maar er hangt wel een prijskaartje aan vast. Als je het werk uitbesteedt is het ook logisch dat je intern bespaart op postjes. En daar wringt het schoentje. CD&V en SP.A kunnen jammer genoeg geen enkel postje missen" , aldus Jeroen, nieuwkomer in de Laakdalse gemeenteraad.

" Zes jaar geleden hebben CD&V en SP.A een administratief medewerker voor elke politieke fractie aangeworven. Voor een relatief kleine gemeente als Laakdal is dit eigenlijk een onverantwoorde uitgavenpost. Deze medewerkers bieden immers geen enkele meerwaarde aan de gemeente en hebben amper werk. Ze dienen puur ter ondersteuning van deze partijen. Toch kosten ze jaarlijks 54 000 euro.
De contracten van deze kabinetsmedewerkers liepen dit jaar af en het zou een verantwoorde beslissing geweest zijn om ze niet te verlengen en zo de volgende zes jaar meer dan 300 000 euro te besparen", rekent hij met zekerheid voor.

" Daarnaast zou het ook een verantwoorde beslissing geweest zijn om deze legislatuur met een schepen minder aan te vangen. Aangezien men er voor kiest om alles uit te besteden en men het werk uit handen geeft, kan Laakdal het perfect met één schepen minder doen.
Een schepen in Laakdal verdient 3 110 euro per maand (37 320 euro op jaarbasis). Alle kosten en voordelen meegerekend kost zo'n man/vrouw zelfs 60 000 euro per jaar.
Door puur op politieke postjes te besparen kan er in de volgende jaren meer dan 600 000 euro bespaard worden, maar CD&V en SP.A hebben hier blijkbaar geen boodschap aan ", stelt Jeroen met grote teleurstelling vast.

" De grootste kostenpost voor de gemeente zijn de personeelsuitgaven. Vele gemeenten geven aan dat het personeelsbestand drastisch naar beneden moet en kondigen afvloeiingen aan. Ook voor onze gemeente zal het moeilijk worden om de huidige tewerkstelling te kunnen behouden. Als er bespaard wordt op deze politieke postjes zouden alvast vier andere jobs behouden kunnen blijven", argumenteert het N-VA-gemeenteraadslid ijverig verder.

En tot slot: " In de politieraad (zone Geel, Meerhout, Laakdal) geeft N-VA alvast het goede voorbeeld. Via een wisselmeerderheid hebben we daar de zitpenningen voor raadsleden alvast met 25% teruggeschroefd. De afgevaardigden van SP.A en CD&V Laakdal hebben wel tegen deze daling gestemd ..."

Een debat waard? We denken van wel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is